معرفی فلزات رنگین

امروزه فلزات کشف شده از طبیعت را به دو دسته فلزات رنگین و آهنی تقسیم بندی می کنند. فلزات آهنی دارای تفاوت های گسترده و قابل توجهی با فلزات رنگین می باشند. لازم به ذکر است که شما می توانید تفاوت های قابل ملاحظه ای را در داخل خانواده فلزات رنگین پیدا کنید. بررسی های انجام شده نشان می دهد که امروزه حدود ۹۰ درصد ماشین آلات، تجهیزات و … صنعتی با کمک فلزات آهنی ساخته می شوند.

کاربرد فلزات رنگین در صنعت

مطالب مرتبط : قیمت شمش قلع

به عبارت بهتر فلزات آهنی نقش پر رنگ تری نسبت به فلزات رنگین در صنعت دارند. اما با این حال به هیچ عنوان نمی شود از کاربرد فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) غافل شد. مقاومت و استحکام بالا جزو مهم ترین دلایلی می باشد که فلزات آهنی امروزه کاربرد بیشتری نسبت به فلزات رنگین دارند.

با این حال بعضی قابلیت ها و خواص فلزات رنگین در فلزات آهنی دیده نشده و حضور آن ها بسیار ضروری می باشد. در ادامه شما را با انواع، خواص، ویژگی ها و کاربرد فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) آشنا خواهیم کرد.

مطالب مرتبط :
سیلیکون متال

انواع فلزات رنگین

در این بخش از کاربرد فلزات رنگین شما را با مهم ترین انواع فلزات رنگین آشنا می کنیم. در نتیجه اگر قصد آشنایی با کاربرد فلزات رنگین را دارید، تا انتهای این بخش همراه ما باشید.

1- کاربرد فلزات رنگین : فلز آلومینیوم

آلومینیوم یکی از پرکاربرد ترین و شناخته شده ترین فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) حال حاضر دنیا می باشد. این عنصر از نظر ویژگی های ظاهری به عنصر نقره شبیه می باشد. آلومینیوم با عدد اتمی ۱۳ و نماد شیمیایی Al شناخته می شود. این عنصر در گروه ۱ و دوره سوم جدول تناوبی عناصر قرار گرفته است. نقطه ذوب و جوش این عنصر به ترتیب برابر با ۹۳۳ و ۲۷۴۳ درجه کلوین و چگالی آن برابر با ۲.۷ گرم بر سانتی متر مکعب می باشد.

2- فلز روی

عنصر روی یا زینک، یکی دیگر از شناخته شده ترین فلزات رنگین جهان می باشد. این عنصر با عدد اتمی ۳۰ و نماد شیمیایی Zn شناخته می شود. عنصر روی در گروه ۱۲ و دوره ۴ جدول تناوبی قرار گرفته و جزو خانواده عناصر بلوک d محسوب می گردد. این عنصر نیز از نظر ظاهری شباهت قابل توجهی به عنصر نقره دارد. نقطه ذوب و جوش فلز روی به ترتیب برابر با ۶۹۲ و ۱۱۸۰ درجه کلوین و چگالی آن برابر با ۷.۱۴ گرم بر سانتی متر مکعب می باشد.

3- نیکل

عنصر نیکل یکی دیگر از عناصر فلزی مهمی می باشد که در لیست فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) قرار می گیرد. هنگام بررسی کاربرد فلزات رنگین نمی توانید از این عنصر چشم پوشی کنید زیرا همواره در بخش های مختلف صنعتی کاربرد دارد. عنصر نیکل دارای یک رنگ نقره ای متالیک می باشد و با نماد شیمیایی Ni شناخته می شود.

این عنصر در گروه ۱۰ و دوره ۴ جدول تناوبی عناصر قرار گرفته و جزو عنصر های بلوک d محسوب می گردد. نقطه ذوب این عنصر برابر با ۱۷۲۸ درجه کلوین و جوش آن برابر با ۳۱۸۶ درجه می باشد. چگالی این عنصر نیز برابر با حدود ۸.۹ گرم بر سانتی متر مکعب است.

مطالب مرتبط :
شمش منیزیم

4- کاربرد فلزات رنگین : فلز سرب

فلز سرب یکی دیگر از عناصری می باشد که در لیست فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) قرار می گیرد. این فلز دارای تاریخچه بسیار غنی و قابل توجهی می باشد. به طوری که انسان ها در تمدن های کهن خود از این عنصر استفاده می کردند. عنصر سرب با نماد شیمیایی pb و عدد اتمی ۸۲ شناخته می شود.

این عنصر در گروه ۱۴ و دوره ۵ جدول قرار گرفته و جزو عناصر بلوک p محسوب می گردد. از مهم ترین ویژگی های فلز سرب می توان به سنگینی، چگالی بالا و … اشاره کرد. نقطه ذوب و جوش عنصر سرب به ترتیب برابر با ۶۰۰ و ۲۰۲۲ درجه کلوین می باشد. چگالی این عنصر نیز برابر با حدود ۱۰.۶ گرم بر سانتی متر مکعب می باشد.

5- مس

عنصر مس یکی از پرکاربرد ترین و شناخته شده ترین فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) حال حاضر دنیا می باشد. این عنصر امروزه در صنایع بسیار متنوع و گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. عنصر مس با نماد شیمیایی Cu و عدد اتمی ۲۹ شناخته می شود. اهمیت عنصر مس به قدری بالا می باشد که در هنگام بررسی کاربرد فلزات رنگین، به طور حتم با آن برخورد خواهید کرد.

این عنصر در گروه ۱۱ و دوره ۴ جدول قرار گرفته و جزو عناصر بلوک d محسوب می شود. نقطه ذوب و جوش این عنصر به ترتیب برابر با ۱۳۵۷ و ۲۸۳۵ درجه سانتی گراد می باشد. چگالی این عنصر برابر با ۸.۹ گرم بر سانتی متر مکعب و آنتالپی تبخیر آن نیز برابر با ۳۰۰ کیلوژول بر مول می باشد.

خواص فلزات رنگین

فلزات رنگین دارای خواص بسیار متنوع و گوناگونی می باشند. به عنوان مثال عنصر آلومینیوم یکی از فلزات رنگین است که کاربرد بسیار گسترده ای در صنایع مختلف دارد. این عنصر از چگالی بسیار پایینی برخوردار می باشد و وزن سبکی دارد. در حالی که عنصر سرب که یکی دیگر از اعضای خانواده فلزات رنگین است که چگالی بسیار بالا و وزن بسیار سنگینی دارد.

در نتیجه در هنگام بررسی خواص فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) با پارامتر های متنوع و مختلف گوناگونی روبرو خواهید شد. اما فلزات رنگین دارای یک خاصیت مشترک با یکدیگر می باشند. درون تمامی این فلز ها اثری از حضور عنصر آهن نبوده و این بزرگترین ویژگی مشترک این فلزات می باشد.

کاربرد های فلزات رنگین

کاربرد فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) همانند خواص آنها، بسیار گسترده و متنوع می باشد. به عنوان مثال شما می توانید رد پای حضور این عناصر را در صنایع تولید تجهیزات الکترونیک، صنایع تولید مواد اولیه ذوب و ریخته گری، صنایع تولید تجهیزات و ماشین آلات صنعتی، صنایع تولید وسایل حمل و نقل، صنعت هوافضا، صنعت تولید کالا های دیجیتال و … پیدا کنید. توجه داشته باشید که میزان مصرف فلزات بسیار کمتر از مصرف فلزات آهنی می باشد. اما فلزات رنگین نیز در طیف گسترده ای از صنایع کاربرد دارند.

کاربرد فلزات رنگین در صنعت

در بخش قبلی شما را با کاربرد فلزات رنگین در صنایع مختلف آشنا کردیم. اما دلیل استفاده از این فلزات در صنایع مختلف، وابسته به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی ایشان می باشد. به عنوان مثال عنصر نیکل می تواند به عنوان یک هاردنر در صنعت تولید آلیاژ های فلزی عمل کند و مقاومت آلیاژ های آلومینیومی و … را افزایش دهد.

این ویژگی سبب شده است که امروزه از آمیژان ها و فرو آلیاژ های ساخته شده با کمک این فلز رنگین در واحد های صنعتی بسیار زیادی استفاده شود . در نتیجه کاربرد فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) در صنعت وابسته به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاص ان ها می باشد.

خواص فلزات رنگین

مشخصات فلزات رنگین

مشخصات فلزات رنگین همانند بسیاری از خواص آنها، با یکدیگر فرق می کند. به عنوان مثال تمامی این فلزات در مشخصه ها و ویژگی هایی نظیر عدد اتمی چگالی، آرایش الکترونی، نقطه ذوب و جوش، حرارت همجوشی،‌ظرفیت حرارتی و … با یکدیگر متفاوت می باشند. البته دقت داشته باشید که در برخی موارد شما می توانید مشخصات مشترکی نیز در بین آن ها پیدا کنید.

برای مثال ظاهر تعدادی از فلزات رنگین، شباهت بسیار زیادی به فلز نقره داشته یا در مثالی دیگر، تعدادی از آن ها به طور مشترک جزو عناصر بلوک d جدول محسوب می گردد. به شما توصیه می کنیم اگر به دنبال آشنا کامل با کاربرد فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) و … هستید، در ابتدا اطلاعات جامع و کاملی در حوزه مشخصه های مختلف آن ها به دست آورید.

فراوانی فلزات رنگین

فلزات رنگین ( Non-ferrous metals ) مانند فلزات آهنی به طور یکنواخت بر روی کره زمین پخش نشده اند. به عنوان مثال کشور ایران دارای منابع متنوع و بسیار غنی از فلزات آهنی می باشد. در صورتی که منابع برخی از فلزات رنگین ایران، بسیار محدود می باشد. این ویژگی به کشور ایران اختصاص نداشته و در اغلب کشور های دنیا به چشم می خورد. اما به طور کلی کشور هایی نظیر روسیه، چین، آمریکا، هند، کشور های پهناور قاره آفریقا و … دارای منابع نسبتا غنی و قابل توجهی از این فلزات می باشند.

عوامل موثر بر روی قیمت کاربرد فلزات رنگین

مهم ترین عامل تاثیر گذار بر روی قیمت فلزات رنگین ( Non-ferrous metals )، درصد خلوص آنها می باشد. اهمیت درصد خلوص این فلزات در عناصر گرانتر نظیر نیکل، مس و … بیشتر از سایرین به چشم می خورد. البته دقت داشته باشید که عوامل فرعی مختلف دیگری نظیر شرکت تولید کننده فلزات، وارداتی یا تولید داخل بودن فلزات و … نیز بر روی قیمت آن تاثیر می گذارد. در نتیجه به شما توصیه می کنیم در هنگام خرید این فلزات، به تمامی آپشن ها فوق به طور همزمان دقت داشته باشید.

خرید کاربرد فلزات رنگین

شرکت آریا متال یکی از برترین و بزرگترین شرکت های داخلی فعال در حوزه فروش مواد اولیه ذوب و ریخته گری می باشد. شما می توانید برای خرید انواع فلزات رنگین ( Non-ferrous metals )، انواع آمیژان های صنعتی، فرو آلیاژ ها و … به این شرکت مراجعه فرمایید. در حال حاضر شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خرید فلزات رنگین به وب سایت این شرکت مراجعه کرده و با کارشناسان آن، تماس حاصل فرمایید.

مرتبط