کاربرد کبالت موضوع این صفحه از مجله آریا متال می باشد که شما عزیزان را با بسیاری از نکات مهم و مرتبط با آن مثل کاربرد، مضرات، انواع، خواص کبالت و … آشنا خواهیم کرد. جهت استعلام قیمت کبالت با کارشناسان آریا متال در تماس باشید.

کبالت چیست

یکی از مشهور ترین عناصر شیمیایی می باشد که با نماد CO شناخته می شود و عدد اتمی آن برابر با ۲۷ می باشد. کبالت همانند عنصر نیکل تنها در پوسته زمین و به صورت یک ترکیب شیمیایی یافت می شود. البته لازم به ذکر است که شما می توانید رسوبات این عنصر را در آلیاژ های آهن متریک به صورت بسیار محدود مشاهده فرمایید.

عنصر کبالت در واقع یک فلز سخت،‌براق و با رنگ خاکستری نقره ای می باشد. این عنصر در گروه ۹ و دوره ۴ جدول تناوبی و در لیست عناصر بلوک d قرار می گیرد. در ادامه شما را با مواردی مثل کاربرد، انواع، خواص، مضرات و سایر نکات مهم و مرتبط با این عنصر آشنا خواهیم کرد.

خواص کبالت

لینک های مفید : فروش فلزات رنگین

خواص کبالت

عنصر کبالت مانند تمامی عناصر شیمیایی طبیعی و مصنوعی موجود در دنیا دارای خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی می باشد. خواص فیزیکی و شیمیایی کبالت می توانند بر روی عملکرد، کارایی و … این عنصر تاثیر داشته باشند. در ادامه شما را با مهم ترین خواص فیزیکی و شیمیایی این عنصر آشنا خواهیم کرد.

1- خواص فیزیکی

همانطور که گفته شد، کاربرد عنصر کبالت وابسته به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن می باشد. از مهم ترین ویژگی های فیزیکی کبالت می توان به سطح براق و سختی آن اشاره کرد.

درون عنصر کبالت شما می توانید رنگدانه های آبی خاصی را مشاهده فرمایید که از گذشته تا به امروز از ان ها برای تولید جواهرات استفاده می شده است. این عنصر به دلیل قرار گرفتن در دسته عناصر فلزی برخی از ویژگی های مشترک این عناصر مثل شکل پذیری، رسانای گرما بودن و … را نیز در اختیار دارد.

لینک های مفید : قیمت فروآلیاژها

2- ویژگی های فیزیکی

عنصر کبالت در شرایط استاندارد محیطی به حالت جامد وجود دارد. نقطه ذوب و جوش عنصر کبالت به ترتیب برابر با ۱۷۶۸ و ۳۲۰۰ درجه سانتی گراد می باشد. نقاط ذوب و جوش جزو مواردی می باشند که بر روی کاربرد کبالت و نحوه استفاده از آن در برخی صنایع تاثیر می گذارند.

چگالی این عنصر فلزی برابر با ۸.۹ گرم بر سانتی متر مکعب می باشد که این عدد در حالت مایع به حدود ۷.۷۵ گرم بر سانتی متر مکعب کاهش پیدا می کند. حرارت همجوشی کبالت برابر با عدد ۱۶.۰۶ کیلو ژول بر مول بوده و آنتالپی تبخیر آن نیز حدود ۳۷۷ کیلو ژول بر مول می باشد.

بعد از بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی کبالت، در ادامه شما را با مضرات این عنصر و معادن آن در ایران آشنا خواهیم کرد.

مضرات کبالت

در هنگام پاسخ به سوال کبالت چه نوع عنصر شیمیایی است؟ علاوه بر بررسی کاربرد کبالت باید توجه ویژه ای به مضرات آن داشته باشید. عنصر کبالت جزو عناصر فلزی ای می باشد که می تواند سبب ایجاد سرطان شود. گاز های حاصل از این عنصر در زمان استخراج، فرآوری و … می توانند بر روی سیستم تنفسی انسان تاثیر منفی گذشته و سبب ایجاد سرطان شوند.

همچنین عنصر کبالت اگر به صورت کنترل نشده و در شرایط غیر استاندارد در معرض تماس با پوست قرار بگیرد، می تواند مشکلات پوستی قابل توجهی را نیز برای افراد ایجاد نماید. در نتیجه در هنگام استفاده از عنصر کبالت در صنایع مختلف دارویی، فلزی و … باید توجه ویژه ای به موارد ایمنی داشته و اهمیت بالایی برای ان ها قائل باشید.

فلز کبالت در ایران

همانطور که در بخش ابتدایی مقاله گفته شد، عنصر کبالت همانند عنصر نیکل جزو عناصری می باشد که که در پوسته زمین و تنها به صورت ترکیب شیمیایی یافت می شود.

کشور ایران در سال های اخیر سرمایه گذاری مناسب و قابل توجهی بر روی استخراج و تولید این فلزات کاربردی نداشته است ، به طوری که بسیاری از صنایع مصرف کننده این عنصر، کبالت مورد نیاز خود را به صورت وارداتی دریافت می کنند.

طبق تحقیقات و بررسی های انجام شده، تا به حال تحقیقات سیستماتیک و دقیقی در راستای اکتشاف و استخراج عنصر نیکل و کبالت در کشور انجام نشده است. با این حال ایران می تواند نیاز به کبالت خود را از طریق روش های مختلفی مثل کارخانه های تولید کننده سرب و روی دریافت کند. زیرا در فرآیند فرآوری عناصر سرب و روی با مقادیر نسبتا قابل توجهی از کبالت روبرو هستیم که در انتها فرآیند به عنوان ماده باطله دور ریخته می شوند.

کاربرد کبالت در پزشکی

اغلب افراد جامعه گمان می کنند که کاربرد های عنصر کبالت تنها به صنایع فلزی مثل تولید آلیاژ خلاصه می شود. در حالی که عنصر کبالت در صنایع مرتبط با پزشکی نیز کاربرد های بسیار گسترده ای دارد. به طوری که امروزه تجهیزات و وسایل پزشکی متعددی نظیر انواع ایمپلنت های دندانی، ایمپلنت های مخصوص جراحی، پروتز های ارتوپدی مخصوص زانو، شانه، مفصل ران و .. با کمک این عنصر ساخته می شوند.

موارد فوق سبب شده است که امروزه شما بتوانید ردپای کاربرد های عنصر کبالت را علاوه بر صنایع فلزی در مواردی همچون پزشکی، دندان پزشکی و … مشاهده فرمایید. در ادامه شما را با سایر کاربرد های کبالت آشنا خواهیم کرد.

کاربرد کبالت : کبالت فلز است یا نافلز

همانطور که در بخش های مختلف اشاره کردیم، عنصر کبالت یک عنصر فلزی می باشد. با این حال برخی از ویژگی ها و صفات این عنصر شبیه به عناصر نافلزی می باشد. به همین دلیل برخی افراد هنگام مواجه شدن با این عنصر گمان می کنند که کبالت یک نا فلز می باشد. این عنصر فرومغناطیس می تواند با اسید ها وارد واکنش شود و تولید یون فلزی کند.

از مهم ترین ویژگی های عناصر فلزی می توان به واکنش دادن با اسید اشاره کرد که عنصر کبالت از این قاعده مستثنی نمی باشد. یکی از ویژگی های مهم عنصر کبالت که با بسیاری از فلزات متفاوت می باشد، عدم واکنش دادن این عنصر با آب است. لازم به ذکر است که شما می توانید عنصر کبالت را همانند سایر عناصر فلزی مغناطیسی نمایید و ویژگی مغناطیسی بودن را به آن القا کنید.

انواع کبالت

در حال حاضر کبالت از طریق سنگ ها معدن و ترکیبات مختلفی قابل استخراج می باشد. از مهم ترین سنگ هایی که امروزه انواع کبالت را از آن استخراج می کنند می توان به کبالتیت، گلوکو دوت، اسکوترودیت و اریتریت اشاره کرد. همچنین شما می توانید این عنصر را در فرآیند فراوری عناصری مثل نیکل و مس نیز به بیابید.

دقت داشته باشید که عنصر کبالت بر اساس ترکیب شیمیایی محل استخراج آن به انواع مختلفی تقسیم می شود. به عبارت بهتر انواع عنصر کبالت را بر اساس ترکیب شیمیایی و نحوه استخراج کبالت به انواع مختلفی تقسیم می کنند و تفاوتی میان عناصر کبالت خالص وجود ندارد.

خرید کبالت

کاربرد کبالت

در این بخش از مقاله کاربرد عنصر کبالت را به صورت جامع بررسی خواهیم کرد. کاربرد های این عنصر به شرح زیر است :

1- کاربرد کبالت در صنعت تولید آلیاژ

یکی از مهم ترین صنایع مصرف کننده عنصر کبالت، صنعت تولید آلیاژ های فلزی می باشد. این عنصر دارای خواص شیمیایی و فیزیکی منحصر به فرد و مناسبی می باشد که می تواند به برخی آلیاژ های فلزی انتقال دهد.

به عنوان مثال عنصر کبالت می تواند بر روی سختی و مقاومت ساختاری آلیاژ های فلزی تاثیر داشته باشد. به طوری که امروزه از آلیاژ های تولید شده با کمک این عنصر برای ساخت قطعات موتور هواپیما، توربین گاز، فولاد های پر سرعت و … استفاده می شود.

2- کاربرد کبالت در صنعت تولید تجهیزات پزشکی

کبالت در صنعت تولید تجهیزات پزشکی نیز بسیار پرکاربرد می باشد به طوری که امروزه بسیاری از پروتز های مخصوص بیماران ارتوپدی مثل پروتز شانه، زانو و … با کمک این عنصر ساخته می شوند. همچنین این عنصر در تولید تجهیزات دندان پزشکی نیز کاربرد داشته و برخی از ایمپلنت های دندان با کمک کبالت ساخته می شوند.

3- کاربرد کبالت تولید باتری و صنایع الکترونیک

در حال حاضر شما می توانید از کبالت علاوه بر موارد فوق برای تولید باتری های قابل شارژ نیز استفاده کنید. این سبب شده است که امروزه از این عنصر برای تولید باتری وسایل نقلیه الکترونیک استفاده شود و خودرو های برقی تولید شده در باتری خود حاوی این عنصر باشند.

4- سایر کاربرد های کبالت

از دیگر کاربرد های مهم عنصر کبالت می توان به کاشی کاری، تولید چینی، تولید سفال های شیشه ای، تولید جواهرت، صنعت رنگ سازی، تولید سرامیک، تولید شیشه، آبکاری و … اشاره کرد. موارد فوق سبب شده اند که از عنصر کبالت به عنوان یکی از کاربردی ترین عناصر فلزی دنیا یاد شود.

خرید کبالت

در حال حاضر شما می توانید عنصر کبالت را همانند بسیاری از فرو آلیاژ ها، عناصر رنگین ( غیر آهنی )، آمیژان ها و مواد اولیه ریخته گری از شرکت آریا متال خریداری نمایید.

شرکت آریا متال یکی از برترین شرکت های داخلی فعال در حوزه فروش و عرضه محصولات فوق می باشد که می توانید مواد مورد نیاز خود را با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت از آن تهیه فرمایید. همچنین شما می توانید برای استعلام دقیق وضعیت قیمت و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه محصولات مورد نظر خود با کارشناسان شرکت تماس حاصل فرمایید.

مرتبط